27.9.2015

Mitä hierakkaliemestä tulikaan..?

 Pitihän minunkin kokeilla hierakoilla värjäämistä. Viimevuonna se oli jo mielessä, mutta se vain jäi kokeilematta.
Minulla on mukava värikästä värjäys -ryhmä facebookissa (sanon, että minulla, sillä olen sen perustaja) ja siellä Riihivillan -blogin Leena kertoi, että näillä kannattaisi kokeilla vielä värjäystä.  Minähän siltä istumalta lähdin näitä hierakoita kerämään, leikkelin pätkiin ja laitoin pussiin kattilaan. Keittelin niitä kerran ja toisenkin.
Minulle oli tulossa uusi satsi silkkivillalankaa, niitä odotellessa hierakat saivat olla liemessään muutamia päiviä.
Keitin vielä neljännen kerran ja otin pussineen hierakat liemestä. Laitoin langat jäähtyneeseen liemeen, vasta seuraavana päivänä värjäsin.

 Kuvassa vasemmalla näkyy liemessä olleet langat, liemeen laitoin alunaa ja soodaa, tulipas mukava vaahto, mutta kyllä se siitä laskeutui.

 Laitoin langat ja tältä ne näyttivät. Leena oli saanut niin kaunista punertavaa lankaa, sitähän minäkin tuon soodan avulla yritin, mutta eipä tullut.

 Tässä nämä kauniit kiiltävät 50%silkkiä ja 50% merinovillaa olevat langat ulkona valossa kuvattuna.

Pussi jossa hierakat kiehuivat, muuttui valkoisesta kauniin keltaiseksi. Tämä on jotain keinokuitua, ihmettelin kun se noin hyvin värjäytyi.

Tässä kuvassa vielä yksi ihmetys. Kaksi pätkää villalankaa. Ylimmäinen oli hierakoiden kanssa samassa liemessä (ei siis mitään muita aineita mukana) ja alimmainen oli silkkivillalankojen kanssa yhdessä värjäytymässä, kumma kun siihen ei tullut oikein mitään väriä.

Värjäys on aina yhtä yllätyksellistä. Nyt ovat kielonlehdillä värätyt langat kattilassa odottamassa pesua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!