30.6.17

Maitomerinovillalanka


Värjäsin maitovillalankaa mukavan punertavaksi.  Instan puolella jollekin tuli mieleen vesimelonisorbetti ja sehän sopiikin hyvin tälle värille nimeksi.
Maito tuo kauniin kiilon ja värjäyksessä antaa hauskan efektin langoille.


Lanka on siis 50% maidosta ja 50% merinovillasta valmistettua. Moni ihmetteleekin maitolankaa, että miten sitä ja kuinka sitä käytetään. Ullan neule verkkolehti sanoo asiasta näin:
Jos laktoosi-intoleranssi vaivaa, niin ei tarvitse olla huolissaan. Vatsa kuplii tai on kuplimatta riippumatta siitä, mitä lanka sisältää. Jos taas kysymyksessä on oikea maitoallergia, IgE-välitteinen kaseiiniallergia, jonka lääkäri on todennut joko Prick-ihotestillä tai RAST-kokeella, maitolanka voi aiheuttaa oireita. Jos lanka kostuu vaikkapa syljen vaikutuksesta, siitä voi irrota pieniä määriä proteiinia. Se saattaa riittää allergisen reaktion heräämiseen. Maidon kaseiinille ja albumiinille allergisten kannattaa siis valita jokin toinen kuitu, niitä riittää kyllä.

Joskus myös löysin tämän artikkelin, ikävä kyllä nyt en löytänyt tämän lähdettä:
Maito kuitujen tuottaminen maidosta on keksitty jo 1800-luvulla.
Maitokuitua valmistetaan hapattamalla maitoa. Kun sen pH on 4,6, maidosta alkaa saostua kaseiini-nimistä pitkäketjuista molekyyliä, joka siivilöidään talteen ja yhdistetään emäksen kanssa. Syntynyt liuos puristetaan suuttimen läpi saostusaltaaseen. Tuloksena on rihmaa, jota voidaan käyttää mm. langaksi ja myös muuhun, esim. puikkojen valmistukseen. Maitokuitua valmistetetaan pääasiassa Kiinassa. Valmistajien sivujen mukaan maitolangalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: se on antibakteerista, se imee kosteutta, hengittää hyvin ja jopa kosteuttaa ihoa ja se läpäisee Öko-Tex 100-standardin.

Lankoja löytyy nyt putiikista Ylöjärvellä, Käsityökortteli - Kehräsaarenkaupasta Tampereelta sekä verkkokaupasta. Tervetuloa tutustumaan sekä pehmoisille ostoksille!

1 kommentti:

  1. Oho, enpä olekaan aiemmin kuullut maidon käyttämisestä villalangassa. Itsellänikin on muutama kerä merinovillaa kaapissa, joista ajattelin neuloa siskon lapselle villapaidan. Täytyypä tutustua tähän maitokuituasiaan vähän tarkemmin, kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!