5.4.10

Jäkälävärjäys


Kevätaurinko pilkisteli niin oli melkein pakko mennä keräämään haavankeltajäkälää, jota olin jo aikaisemmin lenkkipolulla katsellut. En ole ennen värjäystä tällä kokeillut niin


kattilaan vain kiehumaan pariksi tunniksi. Jäkälä ei tarvitsekkaan muita apuaineita, niin tämä olikin helppoa, lanka vain sitten liemeen.


Vaalea, hieman kellertävä beige siitä värjäytyi. No ei paha tämäkään sopii hyvin muiden värien joukkoon.

13 kommenttia:

 1. Kaunista jäkälää, josta tulee hennon keltaista väriä

  VastaaPoista
 2. Hyvän värinen lanka tuli jäkälästä! Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Kauniit kuvat jäkälästä ja kauniin vaniljanvärinen lanka sen liemestä syntyi!

  VastaaPoista
 4. No mutta, nyt ainakin tiedän mitä koiranulkoilutuslenkillä etsin:)Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 5. Voi mikä jäkälämäärä! Minulla muuten tuota muhii ammoniakissa. Syksyllä se olisi ollut jo värjäysvalmista, mutta en saanut aikaseksi värjätä. Kyseessä on se ihmevärjäys, johon tarvitaan aurinkoista päivää, sillä puolet langasta kuivatetaan auringossa ja puolet pimeässä. Siniseen kääntyvää ja punaisen puoleista väreistä pitäisi Tulla. En pysty tarkistamaan, koska kirjat joissa asiasta kerrotaan ovat mökillä. Kävin kesken kommenttini vähän tarkistelemassa, etten muistini pohjalta puhu puppua (http://www.coloria.net/varit/orselji.htm). Kyse on ranskan purppurasta eli orselji ja siitä saadaan punaista ja sinistä pimeässä, kun on tuo ammoniakki mukana ja pitkä liotus.
  Kiva kun laitoit nuo mahtavat kuvat haavankeltajäkälä paikaltasi, muistin purkkini ja kunhan tulee toukokuun aurinkoinen päivä, niin otan sen esiin. Kutkuttavaa jännitystä tiedossa.

  VastaaPoista
 6. Arleena, Sanna, Hannah, Irmeli ja Leena kiitos kommenteista. Ja Leena, nyt jännään minäkin että saatkos tuota väriä tulemaan:))

  VastaaPoista
 7. Kauniin sävyistä lankaa! Sinulla on ollut oikein keltajäkälän aarreaitta. Minä olen saanut vain hiukan vasun pohjalle. Vielä liian vähän värjäykseen.

  VastaaPoista
 8. Nättiä lankaa! Jäkäläkuvat ovat myös kivoja.

  VastaaPoista
 9. Taas yksi hieno luonnonväri.

  VastaaPoista
 10. Kaunista. Se onkin sitten varmaan itsessään vahvaa väriä jos ei tarvitse apuaineita ollenkaan.

  VastaaPoista
 11. Kauniin väristä lankaa tulikin jäkälävärjäyksellä. Tuo paikkahan on vallan mainio kun on noin paljon jäkälää yhdessä puunrungossa.
  T. anki silmukkaketjusta

  VastaaPoista
 12. En tiennytkään ettei jäkälä tarvitse puretusainetta. Minulla on iso pussi varastossa, keräsin yhtenä syksynä ja olen odotellut hetkeä, jolloin muistaisin panna sen ammoniakkiin likoamaan. Tosin minun jäkäläni ei ole sitä ihmeväri-jäkälää... mutta katsotaan mitä siitä tulee.
  Hauskaa kevätää!

  VastaaPoista
 13. Kovasti teille kaikille kiitoksia:))
  Juuli: näin on, että jäkälä itsessään sitä puretusainetta sisältää joten sitä ei sitten tarvitsekaan, jollei jotenkin väriä halua muuten muuttaa. En ole ammoniakilla kokeillut muuttaa väriä, ihan uusi asia se minulle, ehkä joskus tulee kokeiltua sekin.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!