Nyt on villaa kattilassa kokeilussa, saa olla siellä liemessään rauhassa vaikka huomiseen asti.
Mittatilausmattoja sekä muita sisustustekstiilejä. Käsinvärjättyjä Kudon-lankoja.
14.5.11
Pajunkuori värjäys
No nyt sain pajunkuori liemen tulelle ja sinne pikkusatsin villaa kokeeksi.
Eilen mies hankki minulle uuden valurautakamiinan värjäyshommeleihin, kun tuo tiilinen alkoi olla jo niin rapistunut. Eilen illalla sitten keittelin pajunkuoria, joista jo edellisis postauksissa kerroinkin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ensiviikolla messuillaan
Tampereella on jälleen kädentaitomessut 15.- 17.11. Olen monena vuotena ollut siellä mukana omalla osastolla. Nyt meikäläinen löytyykin ...
-
Värjäsin maitovillalankaa mukavan punertavaksi. Instan puolella jollekin tuli mieleen vesimelonisorbetti ja sehän sopiikin hyvin tälle ...
-
Keitin kuivattuja kuoria tunnin verran, kauniin punaruskea liemi tuli. Liemen ph oli voimakkaasti hapan, noin 4. Lanka näyt...
Oi ei minun komenttini näykkään. Ehkä siinä oli tuo sana väärin. Tulin kehumaan uutta kaminaasi ja kertomaan sen ettn ole itse koskaan pajunkuorilla värjännyt. Niitähän käytetään myös luonnonpuretteena, eli laitoitko alunaa?
VastaaPoistaKiitos Leena:) Tähän en laittanut alunaa, enkä mitään muutakaan. Kokeilen että miten väri tarttui, pajunkuoriliemi kun sisältää parkkihappoa ja tanniinia, niin eikös se ole vähän niinku kiinntysaine, muistan jostain lukeneeni.
VastaaPoistaOi mikä söpöliini kamina..tulee varmasti hienoja värjäyksiä .)
VastaaPoistaIhana värjäyskamina. Muista laittaa värjäyksen lopputulos näkyville, itse en ole pajunkuorilla koskaan vielä värjännyt.
VastaaPoistaOnpa komea kamina, hyvät keitokset sillä tulee. Pajusta on kyllä moneksi, tulee varmaan kaunis väri villaan ja lankoihin.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaEn ole koskaan kokeillut kasvivärjäystä, mutta nyt olen käsityökurssilta saanut tehtäväkseni värjätä lankaa pajun kuorella. Olisikohan sinulla jokin resepti tähän pajulla värjäämiseen?
En tosiaan tiedä mistään mitään... Sen verran olen saanut selville, että pajun kuoret pitäisi kuivata, mutta onko mahdollista värjätä tuoreilla kuorilla? Ja kuinka paljon kuorta pitää olla (kuivattua, tuoretta)? Minulla on siis 100g lankaa ja 10g alunaa. Teräskattilan hommasin tänään. Jossakin ohjeessa sanottiin, että pitäisi olla lipeävettä, mutta käyköhän ihan puhdas vesi?
Kaikki muu on vielä epäselvää. Enkä ole saanut paljoa irti kasvivärjäyskirjoistakaan.. Niissä on niin yleistasolla ohjeet ja kun kaikki on tosiaan aivan uutta minulle.
Kiitos jos voit opastaa minua!
Hiukka vaikeaa näin komentissa selostaa värjäysvaiheet, mutta varmaan kirjastosta löytyy sopivia värjäyskirjoja ja netistäkin hakemalla jotain.
VastaaPoistaEn ole tuoreilla värjännyt, mutta kai ihan hyvin voisi kokeilla. Onko se villalankaa ja minkä kokoinen on kattilasi? Kuoria voi olla vaikka niinpaljon kuin kattilaan mahtuu. Keitetään vedessä 2-3 tuntia. Ja sitten ihan normiohjeiden mukaan voi värjätä.
Juu, villalankaa on ja noin 10 litran kattila.
VastaaPoistaOikeastaan suurin ongelma tässä on se, että kuinka paljon minun on kerättävä pajua. Joissakin (muissa kuin pajua koskevissa) ohjeissa on kuorilla värjäämisestä sen verran, että 1 kg kuivattuna. Sehän on siis valtava määrä, mitä tuoreeltaan pitää pajua kerätä! Siksi kai tämä niin hurjalta tuntuu, kun tuo määrä kuulostaa niin suurelta.
Mulla on tällainen ohje 100g:lle lankaa: 6-8 lirtaa lipeävettä, 500g kuivattuja murskattuja pajunkuoria ja mietin, että voikohan käyttää puhdasta vettä ja muuten tehdä tämän mukaan... Tässä ei alunaa mainita, mutta sen voisin varmaankin käyttää kuitenkin.
Juu minullakin on samanlaiset ohjeet. Käytännössä ei tarvitse olla noin paljoa vettä 100 g lankaa, kunhan lanka pääsee vapaana väljästi olemaan vedessä. Sitä parempi väri tulee kun on enemmän pajua. Jos vielä ehdit sen antaa kuivua (milloin lankasi pitää olla valmis?) niin parempi. Yleensä itse kerään niin paljon kun ämpäriin mahtuu (en niitä juuri punnitse). Vesi saa olla ihan tavallista myös sadevesi käy.
VastaaPoistaPaju sisältää itsessään puretusainetta, niin alunaa ei ole pakko käyttää. Jos innostut voi vaikka kokeilla koiranputkilla tai lupiinilla värjäystä ja käyttää alunan siihenkin. Kysele vain ja voit laittaa vaikkapa sähköpostia että miten onnistuu:) kudontaputiikki(at)gmail.com
Kiitos vastauksista! :)
VastaaPoistaKävin keräämässä pajun kuorta ja luultavasti sitä on nyt vähän liikaakin, mutta parempi liikaa kuin liian vähän. :) Ne on ollut nyt kuivumassa yli vuorokauden ja hyvin ovat alkaneet kuivua.
Minun pitäisi saada homma tehdyksi tässä seuraavan parin viikon aikana, koska kattila menee kurssikaverilleni minun jälkeeni.
Seuraavaksi olisi sitten vuorossa pajujen liotus. Ajattelin laittaa ne likoamaan siihen kattilaan, jossa värjäyksen teen. Vai kuulostaako hölmöltä?
Näillä näkymin käytän alunan ja varmaankin seuraava ongelma, mikä eteen tulee, on juuri se puretus. Pitää vielä perehtyä asiaan tarkemmin. Mutta jos vaikuttaa aloittelijalle liian vaikealta, niin onneksi sitä ei tässä pajussa ole pakko käyttää! :D
Juu liota vain samassa kattilassa ja keitä sitten vaikka 3 tuntia. Jäähdytä liemi, sillä villanlankaa ei voi heti laittaa kuumaan veteen. Ota ne kuoret liemestä pois.
VastaaPoistaAlunan lisäys: kuumenna liemi+lanka n. 60 asteeseen, ota tilkka lientä ja sekoita aluna siihen. Ota lanka pois siksiaikaa kun sekoitat alunan liemeen ja laita lanka takaisin. Saa olla noin tunnin ajan siinä 80 asteessa, mutta ei kiehua ettei lanka vanu.
Tällä tapaa minä teen kasvivärjäystä, en tiedä että onko aivan oikeatapa, ja olisko pajulle jotain erikoisempaa, mutta kokeille kuinka väriä tarttuu. Taitaa tulla sellainen vaalean beesin ruskeaa. Kerro et miten kävi.
Lopuksi voit jättää langan sinne kattilaan jäähtymään vaikka seuraavaan päivään. Huuhtele vedellä niin ettei väriä irtoa enää langasta.
Kiitos paljon ohjeistuksesta! :) Olet ollut suureksi avuksi!
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaMinä pajulla värjääjä täällä taas! Kiitos vielä kerran avusta, värjäys onnistui hyvin. Iso homma oli kaikkineen, mutta selvisin tehtävästä. Ja ensimmäiseksi kerraksi kaikki sujui mainiosti. Nyt annan kattilan kaverille. :)