20.8.11

Morsinko värjäystä

Sain eilen Sarilta jonkinverran morsingonlehtiä ja ekaa kertaa kokeilin morsingolla saada sinistä aikaan.
Hiukan ahnehdin liikaa ja laitoin vaalean sekä harmaan villalangan samaan aikaan, ehkä olisi yksikin vyyhti riittänyt. Harmaassa langassa ei paljoa sinistä huomaa.

No joo, alkaa muodostumaan hiukan sinistä kun lanka saa happea, ehkä osasin liemen tehdä kutakuinkin oikein.

Tässä nämä kokeilut ovat kuivumassa. Ensin siis laitoin tuon sinisen ja harmaan langan, toiseen erään vyyhti aiemmin värjäämää keltaista, josta tuli vihreä. Lopuksi yksi vyyhti valkoista, joka hivenen otti itseensä enää sinistä.
Kokeilu onnistui, nyt tarviikin laittaa morsinkoa maahan kasvamaan. Sari toi niitäkin alkuja, että isot kiitokset Sari:)

10 kommenttia:

  1. Hei !

    Kävinpä kurkkaamassa sinunkin blogiasi. Kankaan kasvivärjäys kiinnostaisi. Ainakaan vielä siihen ei ole löytynyt tarvittavasti aikaa. Ehkä jonain päivänä.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista. Minulla on myös muutama taimi tulollaan. Mutta en kyllä tiedä morsingon kasvattamisesta mitään - tai tuosta värjäyksestä. Ehkäpä asiat selviävät. Ainakin oli mielenkiintoista nähdä sinun kokeilut:)

    VastaaPoista
  3. Kivan sinisen värin sait:) Itse en ole värjännyt koskaan morsingolla,muuten kasveilla kyllä. Mielenkiintoista hommaa:)

    VastaaPoista
  4. Enpä ole ennen kuullut koko kasvista. Todella kauniit värit tulivat.

    VastaaPoista
  5. Vihreä väri on oikein onnistunut. Keltaiseen väriin ei todellakaan tarvita vahvaa indigo liuosta, kun väri muuttuu sopivan vihreäksi. Samoin vaaleansininen vyyhti on kaunis. Kastoitko hapettumisen jälkeen vyyhdit uudelleen? Se yleensä lisää sinisen voimakkuutta. Värjäilin viime kesänä ensimmäisen kerran kasvattamallani morsingolla ja tänä kesänä tuotin niillä omat siemenet. Tämän kesän lehdet odottavat vielä värjäystä. Se olisi pitänyt tehdä jo heinäkuussa, niin morsinkoni olisi tuottanut jo uuden sadon. Tämäkin on nyt tullut kokemuksen kautta,tein niin viime vuonna. Leikkaus villiinnyttää tuon kasvin tuottamaan uudet lehdet, nyt minulla ovat odottamassa vain ne vanhat. Tässä on osoite ohjeeseen, jonka avulla itse onnistuin: http://riihivilla.blogspot.com/2009/10/my-dyeings-with-woad-minun.html

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille kommenteista.

    Leena:
    kiitti kun laitoit ohjeita. Kyllä parikertaa kastoin langat,mutta näitä lehtiä oli nyt niin vähän tällä kertaa, jotenkin ahnehdin suotta niin monta vyyhteä.
    Tän tein värjärikillan ohjeen mukaan, jonka jostain löysin.
    Mutta oli kiva kokemus ja näinhän sitä oppii.

    VastaaPoista
  7. Kauniita värejä olet morsingolla saanut.
    Minä kokeilin myös morsingolla värjäystä ensimmäistä kertaa tänä kesänä, kaksi satsia tuli tehtyä ja sinisiä lankoja tuloksena tuli. Ensi vuodeksi täytyy yrittää saada itselle kasvamaan taimia ja jatkaa opettelua.
    t. anki silmukkaketjusta

    VastaaPoista
  8. Tosi harmooniset värit langoissa.

    VastaaPoista
  9. Hei!
    Laitan oman lusikkani värisoppaasi:
    tässä on pieni raportti omista morsinkovärjäilyistäni.


    http://pyhalyyti.blogspot.com/2011/08/morsinkosato-on-korjattu-woad-harvested.html

    http://hibernaatio.blogspot.com/search/label/morsinko

    Laitan nämä siksi, että kun itse opettelin värjäämään morsingoilla, ohjeet vaikuttivat monimutkaisilta.
    Olen tehnyt näin nyt usemman kerran ja kas kun toimii :) eikä ole salatiedettä.

    Ekaksi kannattaa ainakin punnita lehdet, siitä saa jo vihiä siihen, paljonko lankaa kannattaa laittaa ensimmäiseen uittoon.

    VastaaPoista
  10. Kauniita värejä oletkin saanut, täytyypä tutkia mikä kasvi tuo on.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!

Ensiviikolla messuillaan

  Tampereella on jälleen kädentaitomessut 15.- 17.11.  Olen monena vuotena ollut siellä mukana omalla osastolla.  Nyt meikäläinen löytyykin ...