25.9.2011

värjäyskoe sienillä

Tein kokeiluvärjäykset edellisen postauksen sienillä. Sieniä oli vähän, joten kokeilin pienellä 10 g villalangalla ja alunalla. Yläkuvassa on sieni ja alla värinäyte, viereinen lankamytty on alkuperäisväri.

Keltaisista sienistä tuli beigenkellertävää,  punavartisista ihan mukavaa ruskeaa, mutta tämä viimeinen jäi kyllä aikas hailuksi.

No kaikista jotain väri lähti irti, joskus on kiva tehdä kokeiluja; näin saattaa saada joskus ylläreitä.

6 kommenttia:

 1. Kauniin hempeitä värejä tuli sienistä. Minulla on kaikki sienikokeilut jääneet, kunnen tunnista muita kuin suppilovahveron ja se on sellaista herkkua ettei malta väripataan laittaa.
  Kirjoituksestasi huomaa, että kannattaisi vaan kerätä vaikkei tunnistakaan ja kokeilla värjäystä niillä.

  VastaaPoista
 2. No niin kait onkin, veriseitikit ja verihelttaseitikit taidan jo kutakuinkin tuntea, mutta olisi kiva löytää joitain muitakin sieniä värjäykseen. Tateilla olen joskus kokeillut, ovat niin limaisia kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. Veriseitikistä tulee kauniin väristä. Pitäisi vaan opetella miltä sieni näyttää ja lähteä metsään samoilemaan.
  Kiitos tatti-vinkistä. Limaisuus ei houkuttele kokeilemaan :O)

  VastaaPoista
 4. Noihin kommentteihin ensiksi: kyllä limaisuuden kanssa toimeen tulee, kun laittaa sienet keittopussiin. Tateilla saa upeita keltaisia värejä. Hauskinta on se, että väreihin voi käyttää ne tatit. joita ei ollut ennättänyt kerätä ajoissa pannulle. Ei nääs harmita.

  Kiva kun kokeilet. Minä meinaan tehdä loppuviikosta sitä orakkailla ihan samalla ajatuksella. Ei sitä todellakaan koskaan tiedä mitä löytyy, vaikka Lundmarkin kirja jo aika paljon paljastaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Leena kommentista. Juu tateilla saa mukavia heleitä keltaisia värejä. Tuota pussihommaa en kokeillutkaan, kiitos siitäkin neuvosta, onkos jokin keittopussi, mitä käytit? Vai yleensä verkkomainen?

  Juu se kirja onkin nyt minulta kateissa, niin en muista mitä kaikkea siinä oli, katson vielä josko kirjastosta sitä saapi lainaksi. On minulla kaikenlaisia sienten nimiä tiedossa, mutta ei niistä kuvaa:( Niitä sitten vain hakeen täältä netistä, sinänsä hyvä homma.

  VastaaPoista
 6. Hei Eija!
  Keltaiset sienet ovat lehtokeltavalmuskaa, Tricholoma frondosae. Kuvassa keskellä olevat pulkkosieniä, Paxillus involutus. Kolmannet ovat joitakin seitikkejä arvelisin tahmaseitikkikien, Phlegmacium aluasukuun kuuluvaksi.
  Värjäyksessä sienten myryllisyydellä ei ole merkitystä. Myrkyllisin näistä on pulkkosieni, mutta samalla myös paras värjäyssieni. Kun käytät enemmän sieniä suhteessa lankaan saat hyviä ruskeita. Pulkkosieniä on nyt paikoin runsaasti.
  Lehtokeltavalmuska kuuluu myös lievästi myrkyllisiin sieniin. Silläkin saa ihan hyviä värjejä kun käyttää enemmän sieniä suhteessa langanmäärään.
  Useimmiten kuivatuista sienistä saa parempia värejä kuin tuoreista.

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita!