19.10.2011

Seitikkivärjäys, kultapiisku

 No vielä löysin seitikkejä; vasemmalla veriseitikeillä, keskellä verihelttaseitikeillä ja oikeanpuolimmainen keltaisin on kaneliseitikeillä värjättujä.  Samaten karstavillaa värjäilin hieman samoilla liemillä.
Nyt alkaa jo loppu häämöttää sienten osalta, vielä olisi jälkiliemi kattilassa jos sen vielä saisi käytettyä.

Olen lukenut että nämä seitikit eivät ole myrkyllisiä, jotkut puhuvat myrkkysienistä, mikä on mielestäni harhaanjohtavaa, vaikka eihän nämä ole syötäviäkään sieniä. Mutta ei tarvitse pelätä, että höyryt ovat myrkyllisiä hengittää keitettäessä. Olenkohan oikeassa?


Nämä kultapiiskut ovat jotenkin kauniita, korkeita ovat, taitaa olla kanadankultapiiskuja. Näitä syksyisin tulee keräiltyä jonkinverran talteen, väri kyllä muuttuu talvenmittaan ruskeammaksi.

8 kommenttia:

 1. Kiva kuva eri seitikeillä värjätyistä langoista. Käsittääkseni veriseitikka ja verihelttaseitikki eivät ole myrkyllisiä. Jotkut seitikit ovat, ja sen takia niistä ehkä puhutaan myrkkysieninä. Itse olen liemet keitellyt pihalla, joten höyrytkään eivät liene kovin suuri ongelma, vaikka joukkoon eksyisi jokin myrkyllisistä seitikeistä.

  VastaaPoista
 2. Kyllä se vaan niin on, että luonnosta saatavat värit ovat parhaita: niin pehmeänsävyisiä.

  VastaaPoista
 3. Tuommosia kultapiiskunvarsia en oo nähnykkään. Ompas ne kauniita!

  VastaaPoista
 4. Veriseitikin ja muidenkin seitikkien punaiset väriaineet - antrakinonit - ovat lievästi myrkyllistä, aiheuttavat ruuansulatusvaivoja. Noita antrakinoneja on myös krapissa. En ole kuullut että höyryt sisältäisivät myrkyllisiä kaasuja. Olen minä seitikkiliemiä sisällä keitellyt liesituuletin päällä.

  VastaaPoista
 5. kiva. voitko lukee miun blogin:http://neqqusdiary.blogspot.com/

  VastaaPoista
 6. Kauniita sävyjä olet taas onnistunut saamaan seitikeillä. Kiva on ollut värjäillä tänä syksynä, kun on ollut niin paljon sieniä maastossa kerättäväksi.
  t. anki silmukkaketjusta

  VastaaPoista
 7. Kyllä nuo luonnon värit ovat kauniita!
  Olen minäkin kuullut että seitikit olisivat myrkyllisiä ja yleensä olen värjännyt pihalla, viimeksi viime syksynä.Blogissani on kuvia siitä.
  Keräsin sieniä myös tänä syksynä ja laitoin ne pakkaseen ensi kesäksi.
  Ennen juhannusta olis suunnitelmissa värjäystä ja kerään lisäksi kasveja vihreisiin sävyihin.
  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita!