19.9.2013

Mittatilausmattoja

Tein uuden mattoloimen, luomapuut pyörivät edestakas, kunnes loimi on tarpeeksi leveä. Loimi on   puuvilla kalalankaa (kotimainen Liina-kalalanka).
Kuvassa myös vanhat vyyhdinpuut. Osaako kukaan selittää tarkemmin näiden käyttöä. Olen yrittänyt laittaa vyyhtiä tuohon rullille, mutta eipä se  tahdo siinä pysyä.  Ns. käyttöohjeet olisi hieno juttu.

 Laitoimme loimen kangaspuihin. On vuorossa niisintä ja pirtaan pistelyt sekä polkusten sitominen.


Kun kaikki on saatu valmiiksi on mukava aloittaa jälleen uutta mattoa. Tästä loimesta saa noin 80 cm leveää mattoa. Joten tilauksia otan ilomielin vastaan.

7 kommenttia:

 1. Ihana kuva tuo luomapuun pyöriminen :O) Mulla on myös tuollainen vyyhtipuu, mutta sitä saa säädettyä. Laitan ensin vyyhdin rullien ympäri (ylhäältä alas) ja sitten nostan ylimpää rulla niin, että saan vyyhdin kireälle. Keriminen tapahtuu käsin. Näin siis mun vyyhtipuussa :O)

  Ihanan väristä mattoa taas tulossa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Minna, on tässäkin (ollut ainakin) jonkinmoinen säätämahdollisuus. Tarviikin tutkia asia paremmin. Olen kokeillut kudevyyhtejä laittaa, mutta ne ovat olleet aivan liian isoja varmaan, ei saanut millään kireälle.

  VastaaPoista
 3. Minä kun olen tämmöinen "sanaseppo", niin sanoisin, että eikö nuo ole kerinpuut, jos niihin laitetaan vyyhti ja siitä keritään lanka kerälle ;) Vyyhdinpuu on se toisenlainen härveli, jonka avulla lanka saadaan vyyhdiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele, niinhän se taitaa olla. Kerinpuut sanaa en vain juuri ole kuullutkaan. Vyyhdinpuut on minullakin toisenlaiset, mutta keriä silti niillä teen. Kiitos vain tiedosta:)

   Poista
 4. vinhasti luomapuusi kieppuukin, varmaan mukava tunne kun on taas neitseellinen loimi puissa! sinulta löytyykin perinteiset pystykerinpuut, ainakin Toikalla on myynnissä myös moderniversio pystykerinpuista. ylhäällä mielenkiintoinen ajatustenvaihto vyyhdinpuiden nimityksestä. museoita kierrellessäni olen tavannut jos jonkin näköisiä vyyhdinpuita ja huomannut et nimitys poikkeaa suurestikkin eri murrealueilla esim. itä-suomessa viipsinpuu tai haspeli, satakunnassa härveli, pohjanmaalla kerinpuut. joskus olen kuullut vyyhdinpuita kutsuttavan myös sirkankoiviksi, onkin erittäin kuvaava nimitys, omani ovat juuri tälläiset sirkankoivet. samalla vyyhdinpuullani sekä vyydin langat keriltä vyyhdiksi että kerin ne vyyhdiltä. parhaillaan on reilu sata värjättyä vyyhtiä kieputeltavana:))

  VastaaPoista
 5. http://hepulix.blogspot.fi/search/label/pystykerinpuut

  Valmistin itse tällaiset pystykerinpuut, mullakin modernimpi versio mukailtuna Toikan puista. Noilla kerin vyyhdit siis kerille tai sukkulalle jos yksiväristä tekee. Työn iloa :)

  VastaaPoista
 6. Juuri ystävättären kanssa eilen pohdittiin puutyökurssin jälkitunnelmissa, että tämä olisi se seuraava juttu, mitä voitaisiin lähteä kurssille kokeilemaan. Ystäväni on mattoja joskus tehnytkin, itselleni on taas ihan vierasta maaperää. Mutta olisi kyllä mukava opetella, etenkin on täällä päässyt ihastelemaan näitä sinun tekemiäsi mattoja :)

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita!