31.1.2014

LehtijuttuViimeisessä Kotiliedessä oli juttu meikäläisestä, sarjassa `arjen iloja`
Kopioin tähän tuon tekstin mukaan.

”Värit ovat intohimoni”
Eija värjää lankoja luonnonantimilla
teksti Ninni Sandelius kuva Miisa Kaartinen

Eilen
Kiinnostuin käsitöistä nuorena. Sain vanhemmiltani ompelukoneen 13-vuotiaana. Myöhemmin opettelin työväenopiston kudontapiirissä käyttämään kangaspuita. Aluksi se tuntui vaikealta, mutta opin kantapään kautta. Jokunen vuosi sitten suoritin käsityötaiteen perusteet. Tykkäsin kaikesta, mitä kurssilla kokeilimme! Kaikkea mitä kuvitella saattaa voi käyttää käsitöissä.

Tänään
Olen lumoutunut lankojen värjäämisestä. Hankin silkkilankaa Kiinasta, koska se tuntuu ihoa vasten niin mukavalta. Käytän myös suomenlampaan villaa. Panen kasvit isoon kattilaan, keitän liemen ja laitan vyyhdin muhimaan.
Värit ovat intohimoni. Pihlajanlehdistä tulee kauniin keltaisen sävyjä, seitikeillä saa punaista, ja avokado tuo maanläheisen ruskean. Käytän myös kukkia, kuten mesiangervoa, kesäpäivänhattua ja keijunmekkoa.
Luonto on voimakkaasti mukana käsitöissäni. Kasvivärjäämisen avulla huomaa, kuinka paljon sävyjä maailmassa on.  Toivoisin, että ihmiset saisivat  langoistani inspiraation tehdä omanlaisiaan käsitöitä. Lämmin oranssiin vivahtava okrankeltainen on suosikkivärini.

Huomenna
Käsitöistä on tullut minulle ammatti. Kudon tilauksesta mattoja ja pidän blogia nimeltä Eijan kudontaputiikki. Mattojani on lähtenyt Norjaan, Englantiin ja Espanjaan suomalaisten koteihin. Haaveeni on palkata tekijä, jotta voisin keskittyä suunnitteluun. Minulla on tekeillä englanninkieliset nettisivut, jotta ihmiset löytäisivät käsityöni helpommin.
Okrakääpä on yksivuotinen koivuissa kasvava harvinainen kääpä Jos okrakäävän joskus löydän, otan sen heti talteen. Siitä saisin violettia lankaa.
Kuka?
Ylöjärveläisen Eija Hyvärisen, 55, perheeseen kuuluvat aviopuoliso Ilpo ja kleinspitz Helmi. 

11 kommenttia:

 1. Jotenkin ihanasti kirjoitettu tuo juttu, siitä jää kovin idyllinen fiilis! Jos olosuhteet elämässäni olisivat hieman toiset, tulisin viivana sinulle kutojaksi - minusta se itse kutominen on erittäin mukavaa ja terapeuttista puuhaa!...siis silloin, kuin kaikki sujuu... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Signe, tulisitkin kutojaksi. No haaveitahan pitää olla :)

   Poista
 2. Onnittelut! Hyvin kirjoitettu ja kaunis kuva sinusta.

  VastaaPoista
 3. Olipa erikoista kun nimi sai yhtäkkiä kasvot :) Kiva juttu.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, lämminhenkinen juttu! Onko kutojan maantieteelliselle sijainnille vaateita?

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita!