17.11.12

Avokadon kuorilla värjäys

Keitin kuivattuja kuoria tunnin verran, kauniin punaruskea liemi tuli. Liemen ph oli voimakkaasti hapan, noin 4.

    

 Lanka näytti liemessä oikein mukavan väriseltä, alunalla puretin ja tulos oli aivan jotain muuta.

Keskimmäinen lanka on alunalla purettu, väri ei jäänyt laisinkaan kiinni lankaan, hailun keltainen jäi.

Osan liemestä säästin ja laitoin liemeen soodaa joka nostaa liemen emäksisemmäksi. Puretin langan viinikivellä. Tulos punertava. Vaalea lanka on kuvassa vain vertailunvuoksi alkuperäisen värisenä.

10 kommenttia:

  1. Hienoja keitoksia ja mielenkiintoisia värejä, yllätystä elämään ;-)

    VastaaPoista
  2. Onko hedelmät samassa kastissa kuin marjat. Väri ei tartu tai ainakaan pysy. Vanha kudontaopettajani artesaani opintojeni ajoilta sanoi, ettei marjojen väri pysy. Hedelmät ehkä ovat näin kanssa.

    VastaaPoista
  3. Jännä juttu tuo punainen väri. kestäneeköhän valoa. Ph:lla on ihmeellinen vaikutus. Olitko sä kuullut etukäteen että avokadosta saa väriä?

    VastaaPoista
  4. Leena ei ole minullakaan mitään tietoa valonkestosta. Tuota suloisia värejä blogia olen seuraillut, täs linkki:

    http://suloisiavareja.wordpress.com/2012/02/20/avokadon-kuoret-avocado-peels/

    VastaaPoista
  5. Kiitos vierailustasi blogissani. Hmm.. mielenkiintoista että avokadolla olet värjäillyt. En tiedä luitko tarkempaan muita juttuja blogissani, tänä syksynä värjäsin todella paljon ja pitkään aloitin jo kesäkuun lopussa... kaikkea mahdollista olen kokeillut millä värjätä, harmi vain että veriseitikkiä ei näillä kulmilla ole paljon tai en ole sitten löytänyt hyvää paikkaa. Verihelttaseitikkiä siitäkin edestä olen saanut värjätä jaloilla että lakeilla erikseen yms. Mulla tämä värjäys on vähän kuin kantapään kautta ja sitten siskolikka kans värjäilee hänen kanssa sitten kuulumisia vaihdettu. Käyhän toistekin blogissani, meinaan laittaa tän sun blogin listalleni.

    VastaaPoista
  6. Kylläpä värit muuttuu ihan erilaisiksi, kun liottaessa. Miä vaan syön ruokia ja siä käytätkin niitä värjäämiseen.:)

    VastaaPoista
  7. En ole itse koskaan värjännyt avokadon kuorilla, mutta olen lukenut amerikkalaisilta värjäreiltä, että kuoria pitää liottaa pitkään (viikkoja tai kuukausia, kai parempi mitä pidempään, mutta ei saa tulla hometta), ja liotus ammoniakissa antaa parhaat värit. Sitten liotuksen jälkeen vain haudutetaan, jos pääsee kiehumaan niin väri häviää tai muuttuu sameaksi. Myös avokadojen kivet antavat samaa väriä kuin kuoret, kivet pitää heti tuoreena murskata mahdollisimman pieniksi ja sitten joko kuivata ja liottaa ennen värjäystä tai laittaa likoon saman tien, ja niilläkin liotus ammoniakissa on parasta.
    Mistään en ole nähnyt mitä väriaineita noissa avokadon kuorissa on, mutta niistä sanotaan, että värit olisivat kestäviä. Kannattaa kumminkin testata ensin valonkesto ennenkuin tekee mitään suuritöistä, ettei tule pettymyksiä. Marjojen ja värikkäiden kukkien väriaineet ovat tosiaan niitä antosyaniineja, jotka haalistuvat melko nopeasti (alle vuodessa tai vieläkin nopeammin, vaikka olisi poissa kirkkaasta auringonvalosta).
    Mielenkiintoista lukea, jos vielä kokeilet niillä kuorilla, minulla ei niitä kerry, kun ei paljoakaan käytetä niitä:)

    VastaaPoista
  8. Lisäys vielä, että alunapuretuksella olen nähnyt kuvissa tuolle em kirjoittamallani menetelmällä saatuja ihan tummiakin punaisia, mutta siis omaa kokemusta niistä ja niiden kestosta ei ole.

    VastaaPoista
  9. Leena: paljon kiitoksia tiedoista :))
    Juuri heitin taas kuoret kompostiin kun ajattelin että en nyt tällä erää niitä keräile, mutta alanpa taas keräämään. Olen nyt ihan hulluna avokadoon ja leivänpäällä sitä menee,,,,
    Kokeilenpa vielä joskus, kuivattuna niitä on helppo säilytellä ja isompi satsikin sitten onnistuu.

    VastaaPoista
  10. Pistän avokadonkuorivinkin muistiin. Lankavärjäys on alkanut muhiskelemaan katsellessani pitempään siskoni värjäyspuuhia. (http://viinasilta.blogspot.fi)
    Voileivän päällä avokadot ovat aiemmin minulle maistuneet, ehkä rupean käyttöä laajentamaan.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit!