Kun otan pakastimesta puolukkasurvosta sulamaan, siitä irtoaa aika tavalla nestettä. Tästä ajattelin tehdä saippuan. Olen joskus aikaisemminkin tehnyt ja siitä tuli aivan kuin maksapateeta. Tähän en nyt tällä kertaa laittanut mitään väri- tai tuoksuaineita mukaan.
Lipeärakeet sekoitin puolukkamehuun, heti seos tummui aika tavalla.
Öljyt ja rasvat sekä lipeäliuos sekaisin sauvasekoittimella. Aika täyteen tuli tämä minun astia, mutta juuri mahtui siinä olemaan :)
Leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja yön yli sai tekeytyä rauhassa.
Saippuahalon otin muotista pois...
Lipeärakeet sekoitin puolukkamehuun, heti seos tummui aika tavalla.
Öljyt ja rasvat sekä lipeäliuos sekaisin sauvasekoittimella. Aika täyteen tuli tämä minun astia, mutta juuri mahtui siinä olemaan :)
Leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja yön yli sai tekeytyä rauhassa.
Saippuahalon otin muotista pois...
ja leikkasin. Tulihan tästäkin aika maksapateen näköistä :)
Ainekset : munkinpaistorasva, kookosrasva, oliiviöljy, rypsiöljy, maapähkinäöljy, karitevoi.
Saippua saa nyt vielä kypsyä/valmistua rauhassa, kuukauden päästä tätä voipi sitten kokeilla.
Olen tehnyt puolukkasaippuaa puolukkasurvoksesta, siten että lisäsin sen ikäänkuin mausteeksi jolloin puolukat jäivät "tunnistettaviksi". Ensin saippuamassa muuttui vihreäksi, mutta myöhemmin takaisin punaiseksi. Oli hyvää saippuaa. Sittemmin kuulin, ettei tuollaisia itse tehtyjä saippuoita saa myydä ja siihen jäi se tehtailu, niin mainioita saippuoita ja lahjaideoita kun olivatkin. Harmi!
VastaaPoistaJääköhän saippua maksamakkaran näköiseksi? :D Joskus kokeilin mustikkaa niin se muuttui ensin oranssiksi, sitten vihreäksi ja viikkojen kuluttua taas oranssiksi.
VastaaPoistaMervi;tehtaile vain saippuoita on sitten omiksi tarpeiksi, onhan nämä paljon mukavampia kuin ostetut.Meillä ainakin tyttäret tykkää kans.
VastaaPoistaKirppu, kyllä se aika hyvin jää saman väriseksi (muistaakseni), ei mitään radikaalia muutosta kuitenkaan odotettavissa.
Intohimoisena puolukan syöjänä harmitti kun hyvät marjat meni ihan väärästä tuutista... eivaaskaan, kyllä varmasti hyvää saippuaa tulee :)
VastaaPoistaEn ole ikinä saippuaa tehnyt, mielenkiintoiselta näyttää saippuasi. Kerrohan sitten, mitä värille ajan kanssa tapahtuu. Itse voisin puolukat saippuaksi keittääkin, mutta mies intohimoisena puolukkafanina voisi laittaa hanttiin...
VastaaPoistaKyllä teillä saippuassa pysytään :) Tuo on harrastus mihin en vielä ole sormiani työntänyt, mutta kovasti alkaa kiinnostaan...
VastaaPoistaMinäkin tein joskus puolukkasurvoksesta saippuaa. Pysyi kyllä ruman värisenä, mutta oli silti tykätty saippua meillä!
VastaaPoistaNäyttää syötävältä. Onkin ehkä terveellistä toi puolukka. :)
VastaaPoistaPikkuinen tonttu hyppeli näin
VastaaPoistajalassa tossut väärinpäin.
Pikkuinen tonttu huuteli:
Tästä se joulu alkaa !
Tip tap, huuteli näin:
Tästä se joulu alkaa!