11.12.2016

Maitomaissilanka - mitä?Kuvassa on minun värjäämiäni maitomaissilankoja.  Minulta kysytään usein: Miten maidosta saadaan lankaa? Tähän kysymykseen etsin googlesta tarkempaa vastausta ja tämän löysin Ullanneule.net sivustolta:

Maitolanka
Maito kuitujen tuottaminen maidosta on keksitty jo 1800-luvulla.Maitokuitua valmistetaan hapattamalla maitoa. Kun sen pH on 4,6, maidosta alkaa saostua kaseiini-nimistä pitkäketjuista molekyyliä, joka siivilöidään talteen ja yhdistetään emäksen kanssa. Syntynyt liuos puristetaan suuttimen läpi saostusaltaaseen. Tuloksena on rihmaa, jota voidaan käyttää mm. langaksi ja myös muuhun, esim. puikkojen valmistukseen. Maitokuitua valmistetetaan pääasiassa Kiinassa. Valmistajien sivujen mukaan maitolangalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: se on antibakteerista, se imee kosteutta, hengittää hyvin ja jopa kosteuttaa ihoa ja se läpäisee Öko-Tex 100-standardin.

Eli maitolangalla on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Entä sitten maissilanka?


Maissilangan kuidut on kehrätty polyesterin kaltaisesta PLA:sta. PLA on maitohapon polymeeri ja se valmistetaan maissitärkkelyksestä käymisreaktion avulla. PLA:ta käytetään kuidunvalmistuksen lisäksi esimerkiksi maatuvien roskapussien ja elimistöön hajoavien luunaulojen valmistamiseen. Maissilankaa voi käyttää varsin turvallisin mielin.

Maissilanka on siis ekologinen. Näissä langoissani on siis molempia aineita puolet, eikä mitään muuta. Käsinvärjäyksessä niihin tulee mukava eläväpintainen efekti.

Lanka on todella pehmoista, ei kutita ja kestää hyvin konepesun.

Tässä siis mitä mainioin lahjaidea neulovalle ystävälle tai itselle. Luulenpa että ihastut, kuten minäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita!