Siirry pääsisältöön

Maitomaissilanka - mitä?



Kuvassa on minun värjäämiäni maitomaissilankoja.  Minulta kysytään usein: Miten maidosta saadaan lankaa? Tähän kysymykseen etsin googlesta tarkempaa vastausta ja tämän löysin Ullanneule.net sivustolta:

Maitolanka
Maito kuitujen tuottaminen maidosta on keksitty jo 1800-luvulla.Maitokuitua valmistetaan hapattamalla maitoa. Kun sen pH on 4,6, maidosta alkaa saostua kaseiini-nimistä pitkäketjuista molekyyliä, joka siivilöidään talteen ja yhdistetään emäksen kanssa. Syntynyt liuos puristetaan suuttimen läpi saostusaltaaseen. Tuloksena on rihmaa, jota voidaan käyttää mm. langaksi ja myös muuhun, esim. puikkojen valmistukseen. Maitokuitua valmistetetaan pääasiassa Kiinassa. Valmistajien sivujen mukaan maitolangalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: se on antibakteerista, se imee kosteutta, hengittää hyvin ja jopa kosteuttaa ihoa ja se läpäisee Öko-Tex 100-standardin.

Eli maitolangalla on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Entä sitten maissilanka?


Maissilangan kuidut on kehrätty polyesterin kaltaisesta PLA:sta. PLA on maitohapon polymeeri ja se valmistetaan maissitärkkelyksestä käymisreaktion avulla. PLA:ta käytetään kuidunvalmistuksen lisäksi esimerkiksi maatuvien roskapussien ja elimistöön hajoavien luunaulojen valmistamiseen. Maissilankaa voi käyttää varsin turvallisin mielin.

Maissilanka on siis ekologinen. Näissä langoissani on siis molempia aineita puolet, eikä mitään muuta. Käsinvärjäyksessä niihin tulee mukava eläväpintainen efekti.

Lanka on todella pehmoista, ei kutita ja kestää hyvin konepesun.

Tässä siis mitä mainioin lahjaidea neulovalle ystävälle tai itselle. Luulenpa että ihastut, kuten minäkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avokadon kuorilla värjäys

Keitin kuivattuja kuoria tunnin verran, kauniin punaruskea liemi tuli. Liemen ph oli voimakkaasti hapan, noin 4.       Lanka näytti liemessä oikein mukavan väriseltä, alunalla puretin ja tulos oli aivan jotain muuta. Keskimmäinen lanka on alunalla purettu, väri ei jäänyt laisinkaan kiinni lankaan, hailun keltainen jäi. Osan liemestä säästin ja laitoin liemeen soodaa joka nostaa liemen emäksisemmäksi. Puretin langan viinikivellä. Tulos punertava. Vaalea lanka on kuvassa vain vertailunvuoksi alkuperäisen värisenä.

Ystävyyden viestikapula

Sain Arleenalta , kiitos paljon, ystävyyden viestikapula-haasteen. Piti hieman mennä lapsuuden poluille muistelemaan. 1. Mitä vastasit lapsena, kun sinulta kysyttiin mikä sinusta tulee isona? Koulutoverini kirjaan taisin kirjoittaa opettaja. 2. Mitkä olivat lempisarjakuviasi ? Aku Ankkahan se oli. 3. Mitkä olivat lempipelejäsi ? Se oli jokin nappulapeli, en muista yhtään sen nimeä. Iso taiteltu paperi se oli ja noppaa siinä heitettiin ja liikuttiin sitten nopan näyttämä määrä eteen tai joskus taaksepäin. Afrikantähti oli myös. Ulkoleikeistä 10 tikkua laudalla oli mieluinen. 4. Mikä oli paras syntymäpäiväsi ja miksi? Tuotakaan en muista. Syntymäpäiviä kyllä vietettiin, ainakin tädin perhe tuli kylään. Kerran sain papiljotit, ne ovat jääneet mieleeni. 5. Mitä sellaista olisit ehdottomasti halunnut tehdä mitä et ole vielä tehnyt? Nyt ei tule mitään mieleen mitä olisin halunnut tehdä lapsena ja se olisi vielä tekemättä. 6. Mikä oli ensimmäinen lempiu...

Maitomerinovillalanka

Värjäsin maitovillalankaa mukavan punertavaksi.  Instan puolella jollekin tuli mieleen vesimelonisorbetti ja sehän sopiikin hyvin tälle värille nimeksi. Maito tuo kauniin kiilon ja värjäyksessä antaa hauskan efektin langoille. Lanka on siis 50% maidosta ja 50% merinovillasta valmistettua. Moni ihmetteleekin maitolankaa, että miten sitä ja kuinka sitä käytetään. Ullan neule verkkolehti sanoo asiasta näin: Jos laktoosi-intoleranssi vaivaa, niin ei tarvitse olla huolissaan. Vatsa kuplii tai on kuplimatta riippumatta siitä, mitä lanka sisältää. Jos taas kysymyksessä on oikea maitoallergia, IgE-välitteinen kaseiiniallergia, jonka lääkäri on todennut joko Prick-ihotestillä tai RAST-kokeella, maitolanka voi aiheuttaa oireita. Jos lanka kostuu vaikkapa syljen vaikutuksesta, siitä voi irrota pieniä määriä proteiinia. Se saattaa riittää allergisen reaktion heräämiseen. Maidon kaseiinille ja albumiinille allergisten kannattaa siis valita jokin toinen kuitu, niitä riittää ky...